mieke in bolivia

vrijdag, december 08, 2006

democratie in gevaar!!!

zo als iedereen wel weet hebben we sinds vorig jaar een nieuwe president. dit is de eerst niet amerikaans gezinde president. en natuurlijk wil hij alle mogelijke veranderingen inbrengen zodat bolivia een stabieler en rijker land word. hiervoor moeten ze dus de grondwet veranderen.
( onze evo is goede vriend met de president van cuba, en zoals iedereen wel weet is die communistisch. met het gevolg dat den evo ook communische maatregelen wil nemen tenslotte sturen onze omliggende communistische buren ons ook veel geld)
nu zijn we begonnen aan het veranderen van de grondwet. het eerste wat natuurlijk veranderd moet worden is de manier waarop ze een wet in aktie kunnen stellen. nu omdat de partij van evo in de meerderheid is hebben ze iets leuks uitgedacht.
de democratie werkt zodat ze pas een wet in aktie kunnen stellen wanneer de helft +1 er mee akkoord gaat. bij voorbeeld 3/4. volgens de oude grondwet is er dus ook 3/4 nodig om een wet goed te keuren.
evo wil dit veranderen in zodra de meerderheid ermee akkoord gaat is de wet goed gekeurd. dit betekend dus dat er nooit meer discusie gaat zijn want evo zijn partij is in de meerderheid.
nu heel de bevolking is hier tegen. evo is dingen aan het doen die helemaal niet zo overkwamen in zijn verkiezingscampagne. sinds vorige week zijn er dus overal in heel het land blokkades. en hongerstakers. ik denk dat het er zo´n 100 zijn.
nu heeft de regering een samenscholings verbod uitgeroepen, zo dat niemand meer na 10 uur s avonds mag samenkomen en blablabla. op deze manier willen ze de hongerstakers uit elkaar halen.
als tegen reactie heeft de provincie beni beslist geen vlees meer naar la paz te sturen. aangezien hier heel de regering zit kunnen ze ze zo een beetje treffen. de rest van de bevolking lijdt hier ook onder maarja somige moeten soms offers brengen voor het welzijn van het land.

zo als ge al wel door hebt krijgt dit verhaaltje nog wel een staartje ik probeer zo goed mogelijk het nieuws te volgen. want dit treft niet alleen de bolivianen dit treft ook ons.
laten we hopen dat het alleen bij geen vlees blijft, mijn mama vertelde mij dat ze vorig jaar ook het water hadden afgesloten en er geen groenten of fruit meer waren.
duim dus allemaal een beetje dat ze het hier snel oplossen. ik heb geen zin om terug naar belgie te moeten komen omdat het hier te gevaarlijk is.
nuja voorlopig is het allemaal nog wel oke laten we hopen dat het zo blijft.

vele groetjes

mieke